Sve kategorije

vijesti

Koja je razlika u 1D 2D i 3D mlaznici fontane

2021-04-02

Svi smo svjesni šta su jednodimenzionalni (1D) objekti, dvodimenzionalni (2D) i trodimenzionalni (3D) objekti. Ali znate li kako nastaju 1D, 2D i 3D fontane? Pa, magija je skrivena u vrsti mlaznice koja se koristi u stvaranju određene fontane. Mlaznica za fontane je jedan od veoma važnih delova sistema fontana jer je vrsta vodenog mlaza koji se stvara u vazduhu na izlazu određene mlaznice. Stoga koliko će se fontana lijepo pojaviti i mnogo ovisi o vrsti mlaznice koja se u njoj koristi.

Tradicionalno su korištene tehnike 1D fontane, dajući linearni efekat fontanama uz pomoć motora u jednom koraku. 1D mlaznica za fontanu je jednostavan izlaz nalik cijevi koji omogućava da voda izlazi u zrak. Postoji vrlo ograničen obim umjetničkih djela u 1D fontani. Sa ovom mlaznicom se stvara jedan pravi mlaz koji se može kretati kružno. Fontana će biti pod određenim uglom prema nagibu 1D mlaznice.
Bilo da se radi o muzičkoj, plesnoj, rasvjetnoj ili interaktivnoj fontani, ako se koristi 2D mlaznica za fontanu, šanse za kreativnost u Fontanama se višestruko povećavaju zbog mogućnosti njenog vertikalnog i horizontalnog pomicanja. Prekrasna umjetnička djela fontana mogu se stvoriti dajući efekte fontani u dužinu i širinu uz pomoć 2D mlaznica.

Kreacije fontana su najbolje u 3D fontanama, kreiranim uz pomoć 3D mlaznica. Ove vrste mlaznica su motorne mlaznice u dva koraka, fleksibilne za kretanje u svim smjerovima, čime se kreiraju dizajni fontana po vašoj mašti. U 3D mlaznicama, interne promjene su napravljene od strane stručnjaka kako bi se postigli efekti prema zahtjevima. Drugi mehanizam kao što je hidraulički sistem se takođe koristi za pritisak vode prema dizajnu određene fontane. Oblik vrha određene mlaznice također igra vrlo važnu ulogu u izgledu fontane. Laminarna fontana se stvara uz pomoć ravnog vrha mlaznice, koja stvara dizajn poput lista/sloja, različit od običnog vodenog mlaza. Više slojeva laminarne fontane koristi se za davanje oblika cvijeta fontani.

U današnje vrijeme sa napretkom tehnologije, kompjuterski programi su dizajnirani za stvaranje prekrasnih fontana, pri čemu 2D i 3D mlaznice za fontane igraju važnu ulogu. Svjetski poznate fontane kreirane su pomoću 3D mlaznica i sjajnog dizajna. Himalaya Music Fountain nudi široku paletu mlaznica od nehrđajućeg čelika za kreiranje fantastičnih dizajna fontana, sa rasvjetom, muzikom i opcijama interakcije.